Connect with us

Gündem

Tarımda Kalkınmanın Yolu Kooperatiflerden Geçiyor

Published

on

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Antalya’nın Kooperatifçileri Buluşması” panelinde yerelden kalkınma için güçbirliği ve kooperatifçiliğin önemi vurgulandı.

ASAT toplantı salonunda, gazeteci Meliha Okur’un moderatörlüğünü yaptığı panelin ilk oturumunda Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Gazeteci Ali Ekber Yıldırım ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, tarımsal üretimin en önemli unsurlarından olan kooperatiflerin yerelden kalkınma için itici güç olduğunun altını çizdi.

İklim krizinin başta tarım olmak üzere; tüm sektörleri olumsuz etkilediğini belirten gazeteci Meliha Okur, “Tarım ve turizm sektöründe tarımda dünyada önemli değişimler oluyor. Fransa’da başlayan çiftçi hareketi diğer Avrupa ülkelerine de yayıldı. Tarım sektöründe dünyayı etkisi altına alan bazı şirketlere karşı çiftçiler örgütlü bir şekilde hareket ediyor. Güçbirliğinin önemi de burada ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en önemli tarım havzalarının başında gelen Antalya, başarılı bir yerel kalkınma modeli uyguluyor. Antalya kırsal kalkınmada tarımın merkezi olan Antalya’da birleşerek çoğalma felsefesi daha da yaygınlaşmalı. Çünkü çiftçi ve üreticiler kendine güvenmeli, daha cesur adımlar atmalı. Daha kurumsal olarak büyümeli. Bunları yaparken Türk tarımının ayrılmaz bir parçası olan kadınların katkısını ve önemini de bir kez daha vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

KOOPERATİF VE ÇİFTÇİLERE DESTEKLERİMİZ SÜRECEK

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek de, tarım sektörünün içinden biri olarak göreve geldiği ilk günden beri çiftçi ve üreticilerin yanında olduklarını kaydetti.

Antalya’nın coğrafi konumu, iklimi ve köklü tarihi geçmişiyle çok önemli zenginliklere sahip olduğunu belirten Muhittin Böcek, “Antalya, turizm ve tarım konusunda ülkemizin başkenti. Çok önemli zenginliklere sahibiz. Biz büyükşehir belediyesinin ilgili tüm birimleri olarak üreticilerin sesine kulak verdik. Onlarla bir araya gelerek taleplerini dinledik. Antalya’da tarımda güçbirliği için itici güç olan kooperatif sayısı da 53’e çıktı. Antalya’da üretici ve tarımsal kuruluşlarımızın el ele vermesiyle, yerelden kalkınma ve kooperatifçilik konusunda bir büyük başarı hikayesine hep birlikte imza attık. Bu model, Türkiye’de yerelden kalkınma hamlesine en iyi örneklerden birini oluşturuyor. Üretimde en büyük girdi maliyetlerinden biri olan elektrik giderinin % 85’ini Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak karşılamaktayız. Bu rakamı 5 yılda yüzde 68’den yüzde 85’e yükselttik. Vahşi sulamaya karşı su israfını önlemek için adımlar attık, kapalı devre sistemi kullanmaya başladık. Arıtılmış suyu tarımda kullanarak tasarruf sağladık. Antalya olarak tarımda yerel kalkınmayı başarıyla en iyi uygulayan büyükşehir belediyesi konumuna el birliğiyle yükseldik. Önümüzde yerel seçimler var. Bundan sonra da daha iyilerini yaparak, kooperatif ve tarımsal işletmelere katkı ve desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

TARIM SİYASET ÜSTÜ BİR KONU OLMALI

Tarım sektörünün ülkenin bugünü ve yarınlarını ilgilendiren stratejik bir sektör olduğunu dile getiren Muhittin Böcek, tarımın siyaset üstü bir konu olduğunun altını çizdi.

Böcek sözlerine şöyle devam etti: “Tarım sektörünün önemli paydaşları olan kooperatiflerle, ziraat odaları, mesleki birlikler, üreticilerimiz ve kadınlarla omuz omuza kentimiz ve ülkemiz için çalışıyoruz. Üstümüze düşen ne varsa da yapmayı sürdüreceğiz. Sizlerin de desteğiyle dünya tarımı başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Ülkemizin örtü altı tarım sektörünün yüzde 50’sini Antalya’da yapıyoruz. Yerel yönetimler ve merkezi yönetimler arasında sıkıntı var. Tarım ve turizmin başkenti olan kentimizde nedense sürekli siyaset yapılıyor. Tarım çok stratejik bir sektör olması nedeniyle siyaset üstü bir konudur. Örgütlenme ve kooperatiflerimiz geliştikçe ve güçlendikçe hedeflerimiz de büyüyecek. Ülkemize de her anlamda daha çok katkı sağlamak istiyoruz”

SU KRİZİ İÇİN ACİL ÖNLEMLER ALINMALI; SU YASASI ÇIKMALI

Özellikle pandemi sonrasında tarım sektörünün öneminin daha çok anlaşıldığını belirten Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise, üretimin sürdürülebilirliği için kooperatiflerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Tarımsal üretimde çiftçilere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizen Yıldız, “Eğer sizler üretmezseniz insanlar ne yiyip ne içecek. Bunun sorumluluğunu tüm tarım sektörü ve buna bağlı kurumlar üstlenmeli. Enflasyon arttıkça gıda fiyatları da artıyor. İklim değişikliği de önümüzdeki en önemli risklerden birisi. Aslında iklim krizi demek su krizi demektir. Eğer su olmazsa yaşam biter vehiçbir şeyin anlamı kalmaz. Çünkü yaşamın en temel kaynağı sudur. Turizm, tarım ve buna bağlı tüm sektörler su sayesinde ayakta kalabilir. Eğer iklim ve su krizine hazır değilseniz, geleceğimiz karanlık olacak demektir. Bunun için önlemler alınmalı. Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı. Su politikaları ve tasarruf bilinci geliştirilip yaygınlaştırılmalı. Bu konuda yalnızca yerel yönetimlere değil merkezi yönetime de büyük iş düşüyor. Bu konuda görevde olan herkesin üstüne düşen sorumlulukları yerine getirme zorunluluğu var. Gerektiği zaman konuyla ilgili görüşlerimizi ve uyarılarımızı da yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. Su yasası 10 yıldır konuşuluyor fakat hala çıkmadı. Kurulların değil, kurumların yetkili olduğu bir sistem getirilmeli. Çünkü kurullar geçicidir, ama kurumlar kalıcıdır. Bu nedenle 20 – 30 yıl sonra bile kalıcı olacak kurumlar ve politikalar yaşama geçirilmelidir” diye konuştu.

ÇİFTÇİ VE ÜRETİCİLER ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Gazeteci Ali Ekber Yıldırım ise panelde Mustafa Kemal Atatürk’ün de kooperatifçiliğin önemine inanan bir kişi olarak Türkiye’de tarım kredi kooperatiflerinin kurulmasını sağladığını hatırlattı.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Atatürk, tarımda kooperatiflerin bir çok sorunu çözeceğine inanan bir liderdi. 70’li yıllarda ülkemizde köy kooperatifleri kuruldu. 12 Eylül darbesinde ise kapatıldı. Son yıllarda ise belediyelerin destekleriyle kooperatifler yeniden canlanmaya başladı. Tarım Bakanlığı’nın sitesine göre ülkemizde kurulu 14 bin civarında kooperatif bulunuyor. Çiftçiler olarak tarım kredi kooperatiflerinin asıl sahibi sizlersiniz. Buna sahip çıkmanız gerekiyor. Avrupa’da çiftçi birlikleri ve kooperatifleri çok güçlü. Yöneticiler sanayicilerden önce çiftçi birlikleriyle görüşerek oy talep ediyor. 2012 yılında kabul edilen büyükşehir yasasındaki değişiklikle beraber bir çok köy mahalle statüsüne geçti. Ülkemizdeki köy sayısı bir gecede yüzde 22.7’den yüzde 8.7’ye düştü. Bu da tarım alanlarını ve üretimi olmusz etkiledi. Bir gecede herkes mahalleli oldu. Halbuki köylü olmak çiftçi olmak dünyanın her yerinde değerlidir. Bizde ise sanki bunun tam tersi gibi bir algı var. Tarım ve köylünün ne kadar önemli olduğunu anlamak lazım”

Ali Ekber Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Günümüzde tarımsal hizmetler daireleri kuruldu, belediyeler daha çok tarımla ilgilenmeye başladı. Fakat bu da her belediyenin farklı uygulamalar yapmasına neden oldu. Tarımsal kalkınma için bu desteklerin planlı bir şekilde uygulanması gerekir. Tarımda siyaset olmamalı tarım her şeyin üstünde olmalı. Sürdürülebilirlik bu sektörde esastır. Ben hemen hemen her hafta Antalya’ya geliyorum. Çünkü tarım için çok önemli bir kent. İzmir’deki tarımda yerel kalkınma modelinin benzerini en iyi uygulayan kent son dönemde Antalya oldu. Antalya’da bir çok tarım fuarı düzenleniyor. Bunların takipçisi olun. Fuarları bir avantaj olarak kullanın. Antalya tarım sektöründe gerilerse tüm ülke olarak aç kalırız. Tarımsal üretimi daha fazla anlatmak lazım kooperatifler ve birlikler coğrafi işaretleri kendileri başvurup almalı. Bunları daha çok belediyeler sanayi ve ticaret odaları alıyor. Halbuki bu ürünü üretenler siz çiftçilersiniz”

Kay: BHA

Continue Reading

Gündem

Türkiye’nin Seviyeli Magazin Haberciliğinde Öncü İsmi: Life Magazin

Published

on

Türkiye’de 18 yıldır kaliteli ve seviyeli magazin haberleriyle ön planda olan Life Magazin, hem Türkiye’de hem de dünyada ilgiyle takip ediliyor.

Life Magazin Neden Türkiye’nin En Güvenilir Magazin Sitesi?

Türkiye’de magazin haberciliği denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Life Magazin, 2006 yılından bu yana ziyaretçilerine kaliteli, seviyeli ve objektif haberler sunuyor. Peki, Life Magazin’i diğerlerinden ayıran özellikler neler?

Kaliteli ve Seviyeli Habercilik Nasıl Sağlanıyor?

Life Magazin, adından da anlaşılacağı gibi sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde de büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Habercilik anlayışında kaliteyi ve seviyeyi ön planda tutan site, okuyucularına en doğru bilgiyi en tarafsız şekilde sunmayı hedefliyor. Bu yaklaşım, Life Magazin’i sektörde farklı bir konuma taşıyor.

Objektif Habercilikle Güven Nasıl Kazanılır?

Magazin dünyasında objektif habercilik, izleyicinin güvenini kazanmanın en temel yoludur. Life Magazin, bu anlayışla hareket ederek, okuyucularına güvenilir kaynaklardan alınan doğru haberleri sunuyor. 18 yıllık deneyimiyle sektörde güven inşa etmiş olan site, okuyucularının ilgisini canlı tutmayı başarıyor.

Sosyal Medya’da Nasıl Bir Başarı Elde Edildi?

Günümüzde sosyal medya, haber siteleri için büyük bir önem taşıyor. Life Magazin, sosyal medya platformlarında da geniş bir takipçi kitlesine sahip. Hem Türkiye’den hem de dünyadan gelen en güncel magazin haberleri, sosyal medya üzerinden de hızlıca paylaşılarak geniş kitlelere ulaşıyor. Bu sayede, site hem çevrimiçi varlığını güçlendiriyor hem de okuyucularıyla daha yakın bir ilişki kuruyor.

Life Magazin’i Öne Çıkaran Ne?

Life Magazin, 2006 yılından bu yana magazin haberlerinde öncü olma özelliğini sürdürüyor. Kaliteli içerik, objektif habercilik ve sosyal medyada güçlü bir varlık, sitenin başarısındaki en büyük etkenler arasında yer alıyor. Bu özellikler, Life Magazin’i hem Türkiye’de hem de dünyada en çok takip edilen magazin sitelerinden biri haline getiriyor.

Life Magazin, 18 yıllık tecrübesiyle magazin haberciliğinde kalitenin ve güvenin adresi olmayı sürdürüyor. Hem Türkiye’de hem de dünyada ilgiyle takip edilen site, seviyeli habercilik anlayışıyla ziyaretçilerine en iyi deneyimi sunuyor.

Continue Reading

Gündem

Medyanın kalbi Kapadokya’da atıyor

Published

on

Güneydoğu, Doğu Anadolu, İç Anadolu, Akdeniz ve Ege Gazeteciler Federasyonu Başkan ve temsilcileri ile birlikte birçok ilin cemiyet başkanının katıldığı etkinlik Ürgüp Tulpar Otelde gerçekleşti. Etkinliğin ilk gününde Dervent Vadisi, Paşabağ, Göreme, Uçhisar kalesi, Derinkuyu Yeraltı Şehrini ve peri bacalarının yoğun olduğu gazeteciler Ürgüp Belediye Başkanı Ali Ertuğrul Bul, lavanta tarlası içinde kurulan çardakta gazetecilere pide ziyafeti çekti. Eşi ile birlikte gazetecilere karşı samimi ve içten bir yaklaşımda bulunan Başkan Bul, Kapadokya’nın gözdesi Ürgüp için daha güzel şeyler yapmaya çalıştıklarına vurgu yaparak, bu uğurda çıktıkları yolda var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Gazetecilerin daha sonraki ziyareti Derinkuyu Belediye Başkanı Taner İnce ile Derinkuyu Kaymakamı Onuralp Yılmaz oldu. Buralarda yapılan görüşmelerinin ardından çeşitli yerlere yapılan turistik geziler sonrası akşam saatlerinde mesleki sorunların ele alındığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Mersinvatan.com

‘BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR’
Daha çok yerel basının içinde bulunduğu sıkıntılar ile birlikte basın özgürlüğünün ele alındığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Mardin Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Çelik, ‘Anadolu Basın Buluşmaları Projesi’ adı altında çıktıkları yolda önemli adımlar katettiklerini belirterek, “Bu uğurda verdiğimiz mücadele sonunda en azından Anadolu basınının tek vücut, tek ses olması için önemli adımlar attık. Bu birlik ve kaynaşma kaderine terk edilmiş Anadolu basını için yeni bir umut olmuştur. Artık sesimiz daha gür çıkacaktır. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

‘MESLEK YASASI ÇIKMALI’
Ege Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, dünyanın en uzun ikinci kıyısına sahip olan Muğla’dan verdiği bilgiler ile birlikte Ege’deki gazetecilerin sorunları ve tüm Türkiye’deki basın mensuplarının yaşadığı sıkıntılara değindi. Başkan Kaytan, “ Gazeteciler için en kısa zamanda bir Meslek Yasası çıkmalı. Kimlerin gazeteci kimlerin gazeteci olmadığını bu meslek yasası ayırmalı. Her önüne gelen bu mesleği yapmamalı. “
“GÜÇLÜ VE ÖZGÜR BASIN’
Akdeniz Gazeteciler Federasyonu adına konuşan Başkan Vekili ve Mersin İnternet Gazetecileri Cemiyet Başkanı A. Vahap Şehitoğlu, Anadolu Basın Buluşmaları adı altında düzenlenen etkinlikte bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek yaptığı konuşmada şunları söyledi;
Anadolu basını, ülkemizin dört bir yanına yayılmış haber ağının bel kemiğini oluşturmaktadır. Yerel gazetelerimiz ve medya kuruluşlarımız, bulundukları bölgelerde halkın sesini duyurmakta, yerel sorunları gündeme taşımakta ve toplumsal farkındalık yaratmakta önemli bir rol üstlenmektedir. Bu nedenle, Anadolu basınının güçlü ve bağımsız olması, demokrasimizin sağlıklı işleyişi için hayati önem taşımaktadır ancak günümüzde Anadolu basını çeşitli zorluklarla karşı karşıya. Ekonomik sıkıntılar, dijital dönüşümün getirdiği hızlı değişimler ve artan rekabet ortamı, yerel medya kuruluşlarımızın yaşamını tehdit etmektedir. Bu zorlukların üstesinden gelmek için hem sektör içi dayanışmanın artırılması hem de devlet ve sivil toplum kuruluşlarının desteği büyük önem taşımaktadır.
Biz gazeteciler olarak, doğru ve tarafsız haberciliği sürdürmek, halkın haber alma hakkını savunmak ve mesleki etik değerlerimize bağlı kalmak zorundayız.
Anadolu basınının gücünü koruması ve geliştirmesi için hep birlikte çalışmalı, birbirimize destek olmalıyız.”
“Sorunların çözümü için BIK her zaman yanınızda…”
Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi ve Şanlıurfa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tahir Gülebak, görev sürem boyunca her zaman yerel basının yanında oldum. Tabi tek başıma yerel basının sorunlarını çözemem, bana destek veren BIK Genel Müdürü Cavit Erkılıç’a, Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat’a ve yönetim kurulumuza teşekkür ediyorum. İçinizden biri olarak verdiğim mücadele ortada. Aynı şevk ve azimle sorunlarınızın ve sıkıntılarınızın çözümü aşamasında sizin de desteğini arkamda hissederek mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğime kuşkunuz olmasın” dedi.
Kimler katıldı?
Organizasyona Batman’dan Ercan Atay ve Hatice Türkan, Nevşehir’den Hülya Bilen, Siirt’ten Atilla Durak, Diyarbakır’dan Mesut Fidançiçek ve İhsan Özdemir, Gaziantep’den Murat Atay, Kilis’den Abdullah Alpdağ, Kayseri’den Üstün Tuncer, Mersin’den Uğur Özgür, Fethiye’den Seda Köktener, Nazilli’den Ümit Özmen katıldı.

Continue Reading

Gündem

Gazeteciler Mersin’de buluşacak Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Mersin’e geliyor…

Published

on

MEİGDER Akdeniz Gazeteciler Federasyonu’nu (AGF) Mersin’de ağırlayacak. Üç gün sürecek Tarsus Gençlik Kampındaki buluşmada federasyon yönetim kurulu toplantısı yapılacak.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) çatısı altında bulunan Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Mersin’de toplanıyor. Mersin İnternet Gazetecileri Cemiyeti Derneği (MEİGDER) ev sahipliğinde gerçekleşecek buluşmada Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Toplantısı yapılacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarsus Gençlik Kampında 28-30 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek buluşma kapsamında konuk gazeteciler, sektörün sorunlarını masaya yatırarak çözüm önerileri sunarken Mersin’in tarihi ve doğal güzelliklerini tanıma şansı da bulacak.

AGF’ye bağlı dernek ve cemiyet başkanları buluşmanın ilk gününde, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i ziyaret ederek plaket verecek. Konuk gazeteciler toplantılarını gerçekleştirirken eş ve çocukları ise kano etkinliği ve Tarsus Hayvanat Bahçesi ziyaretlerinde de bulunacak.

Continue Reading

Çok Okunan

Copyright © 2017 - 2024 TR Gündemi - trgundemi.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.