Connect with us

Gündem

Boris Volfman: “Üzün ihracatı kazandırmaya devam ediyor”

Published

on

Sofraların vazgeçilmez meyvesi üzüm, ihracatta da vazgeçilmez bir konumda bulunuyor. TÜİK verilerine göre yıllık ortalama 600 milyon dolar ihracat geliri elde edilen tarım ürünü Türkiye için oldukça önemli. Türk üzümünün en önemli müşterisi ise Birleşik Krallık olarak göze çarpıyor. Diğer Avrupa ülkeleri de Türk üzümüne yoğun talep gösteriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye, dünya üzerinde bir yılda üretilen üzümün yaklaşık %5ini tek başına karşılıyor. Dünyada yıllık ortalama 73 milyon ton üzüm üretimi gerçekleştiriliyor. Türkiyede ise yıllara göre değişim göstermekle birlikte ortalama üzüm üretimi yıllık 3.6 milyon ton seviyelerinde. Bu üretim kapasitesiyle Türkiye dünya üzüm üretiminde altıncı sırada yer alıyor.

“Üzüm ihracatından oldukça iyi bir gelir elde ediyoruz”

Royal Innovative Kurucusu Boris Volfman, “Üzüm Türkiyenin yüksek üretim ve ihracat kapasitesine sahip olduğu tarım ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede üzüm üretiminden ciddi bir gelir elde edebiliyoruz. Örneğin TÜİK verilerine göre 2023 yılında Türkiye üzüm ihracatından 599.022.956 dolar gelir elde etmiş. Ayrıca 2.877.558 dolarlık küçük bir üzüm ithalatımız da mevcut. Üzüm üretiminden elde edilen gelir yüksek olsa da şunu ifade etmeliyim ki son yıllarda elde edilen gelirde düşüşler yaşanıyor. Özellikle son 5 yılda üzüm üretim alanlarının yaklaşık %10 azalma göstermesi ihracat gelirlerinde de 30 milyon dolara yakın düşüşe sebep oldu. Bu noktada yapılması gereken şey tekrar üretimin devlet eliyle desteklenmesi ve üzüm üretim alanlarının hızla artırılmasıdır. Çünkü bu ürün hem iç pazarda hem de dış pazarda oldukça rağbet görüyor. İhracatta müşteri problemi olmayan ürünü yönelmek oldukça önemli.” şeklinde konuştu.

 “En büyük üretici Çin, en büyük ihracatçı Peru”

Dünya üzüm üretimi ve ihracatına dair önemli bilgiler aktaran Boris Volfman, “Üzüm dünyada da sevilen ve özellikle kuru üzüm olarak çeşitli ürünlerde kullanılan bir ürün. En büyük üreticisi ise pek çok tarım ürününde olduğu gibi Çin yılda ortalama 11 milyon tonun üzerinde üzüm üretimi gerçekleştiriyor. Çinin ardından ikinci sırada yıllık 8 milyon ton üretimle İtalya ve 6 milyon ton ile İspanya geliyor. Bu ülkeleri 5.5 milyon tonla ABD ve 5 milyon ile Fransa takip ediyor. İhracatta ise lider konumda bir Güney Amerika ülkesi olan Peru ilk sırada. Peru üzüm ihracatından yılda ortalama 1.2 milyar dolar gelir elde ediyor. İkinci sırada Şili ve üçüncü sıradaysa ABD yer alıyor. Türkiye ise dünya üzüm ihracatında yıllık 600 milyon dolar civarı gelirle altıncı sırada kendine yer buluyor. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, hem üretim hem de ihracat potansiyelimiz kesinlikle daha yukarı sıralarda.” dedi.

 “Türk üzümüne en büyük talep Birleşik Krallıktan”

Boris Volfman, TÜİK verilerine göre 2023 yılında en büyük üzüm ihracatı bir Avrupa ülkesi olan Birleşik Krallıka gerçekleştirildi. Birleşik Krallık Türkiyeden 107.814.333 dolarlık üzüm satın aldı. İkinci sırada ise 73.414.025 dolar ile Rusya bulunuyor. Listenin üçüncü sırasındaysa yine bir Avrupa ülkesi olan Hollanda 61.300.546 dolar ile yer alıyor. Bu veriler ışığında Türk üzümünün Avrupada oldukça yoğun talep gördüğünü ifade edebilirim.” şeklinde konuştu.

Üzüm denince akla ilk olarak Manisa geliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı raporuna göre Türkiyede üretilen üzümün %37si Manisada yetiştiriliyor. İkinci sıradaysa %10 ile Denizli bulunuyor. Bir Akdeniz şehri olan Mersin ise üzüm üretiminde %8lik payla üçüncü sıraya yer alıyor. Bağ alanlarının büyüklüğü incelendiğinde ise birinci sırada yine üretimde de lider olan Manisa bulunuyor. İkinci sırada Denizli ve üçüncü sıradaysa Mardin konumlanıyor.

Kay: BSHA

Continue Reading

Gündem

Mahir Okdemir’in Büyük Dönüşü: Ben Piri Reis Sahneye Damga Vurdu

Published

on

Mahir Okdemir, Ben Piri Reis adlı oyunuyla sahnelere döndü. 14 yıllık tiyatro emeğinin ardından, öğrencilerle buluştu. Alkışlar susmadı.

İnsanın tutkusu elinden alınırsa ne yapar? İşte Mahir Okdemir bunu kelimenin tam anlamıyla sahnede yanıtladı. 14 yılını Mersin Şehir Tiyatrosuna vermişti, ama 14 Kasım 2024 günü görevine bir kalemde son verildi. Ne yaptı dersiniz? Küsmek, kenara çekilmek yok… Kendi yazdı, kendi yönetti ve kendi sahneye çıktı. Üstelik ne çıkmak!

Ben Piri Reis: Sadece Bir Oyun Değil, Bir Başkaldırı

Ben Piri Reis adını verdiği oyunu, Candan Merzeci Ortaokulunda sahneledi. İki seans, tam 360 öğrenci! Tarihi kitaplardan, belgelerden beslendiği belli. Ama işin garibi, kuru kuru tarih anlatmıyor. Piri Reis’in haritalarını, başarılarını anlatırken bir anda karşımıza yaşamının karanlık tarafları da çıkıveriyor. Bir öğretmen gibi değil de bir dost gibi anlatıyor çocuklara tarihi. Onlar da pür dikkat dinliyorlar haliyle.

Alkışlar Susmadı: Tiyatroya Olan Özlemin Kanıtı

Oyun sonunda kopan alkış tufanı bence her şeyi özetliyordu. Müdür Baş Yardımcısı Ramazan Esmer de boş durmamış, şöyle demiş:

Okulumuzda sergilenen Piri Reis oyunu öğrencilerimizi tiyatro ile buluşturdu. Bu oyun ile çocuklar tarihe tiyatro sahnesinden baktılar. Oyun sonunda kopan alkış fırtınası hem değerli oyuncu Mahir Okdemir’e bir teşekkür hem de tiyatroya olan özlemin bir göstergesiydi.

İnadına Tiyatro, İnadına Sanat!

Mahir Okdemir’in yaşadığı bunca zorluğa rağmen pes etmemesi var ya… İşte sanat aşkı dediğin böyle bir şey oluyor. Zaten sinyali de verdi, “kendi yazdığım oyunlarla yoluma devam edeceğim” diye. Valla sahneye böyle bir dönüş her babayiğidin harcı değil. Onu izleyen o 360 öğrenci belki de hayatlarında ilk kez sahnede gerçek bir mücadele izledi, kim bilir?

Continue Reading

Gündem

Ünal AN Kitabını Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmamhatip Lisesi Öğrencilerine İmzaladı

Published

on

Gazeteci Mithat Ünal fotoğraf çekiminden yola çıkarak maddenin evrendeki anlık mekan değişimini sorgulayan AN kitabını Anamur Şehit Yüksel Alçın Anadolu İmamhatip Lisesi öğrencilerine imzaladı.

Okulun geleneksel olarak düzenlediği ‘Okuryazar Buluşmaları’ etkinlikleri kapsamında konferans salonunda bir söyleşi gerçekleştiren Ünal, gazeteciliğe başladığı anlarını anlattı ve fotoğrafçılıktan doğan AN kitabı hakkında bilgilendirdi. Kitabın sorgulayan bir özelliğe sahip olduğunun altını çizen Mithat Ünal, öğrencilerin konuyla ilgili fikirlerini de söyleşide paylaştı.


Okul Müdürü Mustafa İsmet Keskin’in tavsiyeleri üzerine öğrencilerin kitaba gösterdikleri ilgi görülmeye değerdi. konferansa, Müdür Yardımcısı Hatice Bayır, Rehberlik öğretmeni Hamdi Kılınç, Arapça Öğretmeni Ecem Eski, Coğrafya Öğretmeni Ali Kökkabak ve Meslek Öğretmeni Sabriye Yılmaz, Edebiyat Öğretmeni Fatma Özdemir ve Tarih Öğretmeni Sultan Akpınar’ın öncülüğünde, 9. ve 10. Sınıf öğrencileri katıldı.  Öğrencilerin An’ı değerlendirerek nasıl başarılı olabilecekleri konusunda görüşlerini de aktaran Gazeteci Yazar Mithat Ünal, “Tıpkı vücudumuzun anatomik yapısında, her anda yapması gerekeni yaparak hayatını devam ettirdiği gibi, sınavlarda başarılı olmak için de beynimizin her anda yapması gerekeni ortaya koyarak ileriye dönük endişelerle değil, planlarla devam etmeleri gerekir.” Dedi.


Böylece beynin gereksiz endişe ve karmaşalardan kurtularak yapması gerekene odaklanacağını bunun da başarıyı getireceğini kaydetti. Ünal’ın AN kitabının doğuş sebebini anlatan arka kapak yazısını öğrencilere okuyan Müdür Yardımcısı Hatice Bayır, ‘Okur-Yazar Buluşmaları’na katılan  Mithat Ünal’a bir de teşekkür belgesi takdim etti. Söyleşinin sonunda öğrencilere kitabını  imzalayan Mithat Ünal, Liselerdeki ikinci söyleşisinin, 30 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 10:00’da Anamur Final Anadolu Lisesi’nde yapılacağını söyledi.

Continue Reading

Gündem

Suwen’den Pay Sahiplerine Güven ve Kazanç Mesajı: 59,5 Milyon TL Net Temettü Dağıtımı

Published

on

Türkiye’nin lider kadın iç giyim markalarından Suwen, güçlü büyümesini yatırımcılarıyla paylaşmaya devam ediyor. 2005 yılında kurulan, iç giyimden ev giyimine plaj giyiminden çoraba kadar geniş bir ürün yelpazesiyle faaliyet gösteren Suwen, sürdürülebilir kârlılık hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Şirket, 2024 yılı finansal sonuçları doğrultusunda temettü dağıtımı kararı aldı.

Suwen Olağan Genel Kurulda alınan karar kapsamında, 14 Ağustos 2025 tarihinde pay sahiplerine toplamda Net 59.500.000 TL nakit kâr payı dağıtılacak. Hisse başı net temettü tutarı ise 0,2656 TL olarak belirlendi. Bu karar, Suwen’in sağlam finansal yapısını, sürdürülebilir büyüme stratejisini ve yatırımcılarına verdiği değeri bir kez daha ortaya koyuyor.

Borsa İstanbul’da SUWEN koduyla işlem gören şirket, geçtiğimiz yıl boyunca yeni mağaza açılışları, ihracat adımları ve dijitalleşme yatırımlarıyla dikkat çekti. 2024 yılını başarılı bir şekilde kapatan Suwen, sektördeki öncü konumunu koruyarak müşteri memnuniyetini artıran uygulamalar geliştirdi.

Suwen Genel Müdürü Ali Bolluk, temettü kararıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Kurulduğumuz günden bu yana hedefimiz, kaliteli ve ulaşılabilir ürünler sunarken aynı zamanda yatırımcılarımız için de sürdürülebilir bir değer yaratmaktı. Bugün geldiğimiz noktada bu hedefimizi gerçekleştirdiğimizi görmekten mutluyuz. Paydaşlarımızla kazancımızı paylaşmak, büyümemizin önemli bir parçası. Bu doğrultuda aldığımız temettü kararı, güçlü mali yapımızın ve geleceğe duyduğumuz güvenin bir göstergesidir.”

 

Kadın girişimciliğine verdiği destekle de tanınan Suwen, Türkiye’de üretim yapan, tasarımı ve koleksiyonlarıyla farklılaşan ender iç giyim markalarından biri olarak dikkat çekiyor. Her yıl kadınlara özel koleksiyonlarıyla öne çıkan marka, aynı zamanda yurt dışı mağazalaşma atağıyla da global pazardaki etkisini artırıyor.

Temettü dağıtımına ilişkin detaylı bilgi Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden de yatırımcılarla paylaşılmıştır.

 

Suwen Hakkında:

Faaliyetine 2003 yılında başlayan Suwen Tekstil San. ve Tic. A.Ş. Türkiye kadın iç giyim, ev giyim ve plaj giyim (KİEP) sektöründe faaliyet gösteriyor. Suwen ürünleri, yurtiçi ve yurtdışında perakende mağazacılık, e-ticaret ve toptan satış kanalları üzerinden satışa sunuluyor. Bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte’nin 2021 Sektör Raporu’na göre iç giyim mağaza zincirleri arasında en büyük 5 marka içinde mağaza sayısı artışına göre, Türkiye’nin en hızlı büyüyen Kadın İç Giyim perakende markası olan Suwen; 24 Ocak 2025 tarihi itibariyle Türkiye’nin 50 ilinde 181 mağazayla gün geçtikçe daha da ulaşılabilir bir marka haline geldi. 2022 yılında yurtdışı pazarına hızlı bir giriş yapan Suwen, Kıbrıs’ta 2 ve Romanya’da 7 mağaza açtı böylece diğer ülkelerle birlikte yurtdışında 19 mağazaya toplamda ise 200 mağaza sayısına ulaşmış oldu. Nisan 2022’de halka açılan Suwen halen Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Continue Reading

Çok Okunan

Copyright © 2017 - 2024 TR Gündemi - trgundemi.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.